AEWORLDMAP.COM (2,600+ posts)

A research project from the Architectural Engineering program at The University of Texas at Austin – featuring contemporary architecture, engineering and construction around the world.

Author Archive

Sweetwater Spectrum Community – Sonoma, California

leave a comment »

SWS_06  SWS_01

[1, 2, 3]

Project: Sweetwater Spectrum Community
Location: 369 5th St W,Sonoma, CA 95476
Architect: Leddy Maytum Stacy Architects
Client: Sweetwater Spectrum, Inc.
Structural Engineer: Structural Design Group
Lanscape Architect: Roche + Roche Lanscape Architecture
MEP: Timmons Design Engineers
Civil Engineer: Adobe Associates, Inc.
Geotechnical Engineer: Miller Pacific Engineering Group
Size: 16,315 sf
Completed: January 2013
Cost: $6,884,896.00

AE Interest: The Sweetwater Spectrum is a community of supportive housing for adults with autism. It is designed to LEED-NC 2009 Gold Level. This low-carbon community is designed to reduce sensory stimulation to connect to the natural world, and to create safe, comfortable and predictable domestic environments. The buildings are oriented to maximize solar benefit and to create a variety of outdoor spaces for activities and quiet retreat. Also, the high performance envelope, building-integrated photovoltaic and solar thermal panels reduce energy consumption by 88% from baseline.[a]

Source: [a]

Written by Amanda Sanchez

December 7, 2017 at 12:35 pm

Posted in Built

Atlas Hoi An Hotel – Hội An, Vietnam

leave a comment »

468  TCT-Issue-19-Res-Your-Head-ATLAS-HOTEL-Hoi-An 

[1,2,3]

Project: Atlas Hoi An Hotel
Location: 30 Dao Duy Tu, Hoi An, Quang Nam, Vietnam
Architect: VTN Architects
Client: Danh Co., Ltd
Interior Design: Vo Trong Nghia Architects
Size: 1,348 sm
GFA: 3,115 sm
Completed: 2016

AE Interest: Because the site is so complex, each guest room is shorter and wider that a regular hotel room. However, this is an opportunity for guests to engage in the greenery surrounding the building, not only in the bedroom but also in the bathroom. By installing more than 100 cantilevering concrete planters, the greenery appears at all the façades balconies, along the narrow corridors and rooftop as well. The main material for the façade is the local sandstone. This greenery not only provides solar shading but also allows cooler air to ventilate the spaces. [a]

Source: [a]

Written by Amanda Sanchez

December 7, 2017 at 12:28 pm

Posted in Built