AEWORLDMAP.COM (3,000+ posts)

Tower of Light – Manchester, UK

Posted in Built by Michelle Deng on April 4, 2023

[ 1, 2, 3, 4, 5 ]

Building: Tower of Light
Location: Manchester, United Kingdom
Address:  Lower Mosley St, Manchester M1 5HA, United Kingdom
General Contractor: Vital Energi
Architect: Tonkin Liu
Structural engineer: Arup
MEP Engineer: Vital Energi
Lighting Consultant: SEAM Design
Facade Contractor: Axis Envelope Solutions
Planning Consultant: Turley
Steelwork Fabricator: Shawton Engineering
Tile Manufacturer: Darwen Terracotta
Completed: February 2022

Building Use:
Tower that supports and encloses flues for a low-carbon energy center


AE Interests:
biomimicry, 37m tall sculptural chimney, minimal material usage, light and thin single surface structure, largest built shell lace structure inspired by mollusk shells formation, Manchestor’s historic district, energy landmark, improves energy efficiency by 45%, saves 1,600 tonnes of carbon emissions each year, tailored laser-cut stainless steel sheets welded together, 6-8 mm thick base that tapers to 4mm thick at the top, geometry optimized facade

Articles: [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7]

Eastgate – Harare, Zimbabwe

Posted in Built by Michelle Deng on March 3, 2023

[1, 2, 3, 4]

Building: Eastgate Centre
Location: Harare, Zimbabwe
Address: G13 Eastgate New Complex, Zimbabwe
Developer: Old Mutual Properties
General Contractor: Constain Sisk Joint Venture
Architecture: Mick Pearce
Structural Engineer: Arup
MEP Engineer: Arup
Civil Engineer: Arup
Quantity Surveyors: Hawkins Leshnick & Bath
Started: January 1993
Completed: April 1996
Cost: $30 Million
Area: 9313m sq

AE Interests:
biomimicry, natural ventilation inspired by termites, passive cooling, Zimbabwe’s largest commercial office and shopping development, energy-efficient sustainable building design, exposed thermal mass, two narrow nine-story reinforced concrete building masses connected by glass-roofed atrium with steel bridges, suspended glass skywalk, ventilated concrete floors, low-level grilles on external wall, air enter at the bottom using fans and pushed through the central spine to branch into small vents to create stack effect

Articles: [1, 2, 3, 4]

Video [1]

%d bloggers like this: