AEWORLDMAP.COM (2,900+ posts)

S 11-Hamburg, Germany

Posted in Built by Christian Luke on September 8, 2016

s11-front-3  s11-rear-2
s11-katharinenkirsche-2  s11-floor-plan

[1,2,3,4]

Building: S11
Address: Steckelhörn 11, Hamburg, Germany
Architect: Jürgen Mayer
Structural Engineer: WTM
Client: Cogiton Projekt Altstadt GmbH
Completed: 2009

AE Interest: Triangular footprint, 26.4m front, 1.3m rear; placed directly between two buildings. Facade is built from sheet and corrugated metal. Texture and color of the metals allow for the building to fit in with its more classical neighbors; cantilevered elements on the facade match the massing in adjacent building. Part of larger “Hafen City” development. [a]

Source: [a]

Rhein 740- Düsseldorf, Germany

Posted in Built by Christian Luke on September 7, 2016

rhein-740-elevation  rhein-740-upon-completion

rhein-740-forest

[1,2,3]

Building: Rhein 740
Architect: Jürgen Mayer
Structural Engineers: AWD, Pelle-IDN, Schüßler-Plan u.a.
Construction: Düsseldorf Rheinblick GmbH, Rheinwohnungsbau GmbH, RheinCor GmbH
Project Manager: Höhler + Partner
Location: Dusseldorf, Germany
Size 26,000 sqm
Projected Completion: 2017

AE Interests: Curved aluminum sheets along the exterior wall create a cloud like appearance; panels provide both aesthetics and solar shading. Structural elements are cast concrete; mixed use complex; [a] no air conditioning required; all cooling is done by pumping cool water through the walls. Located adjacent to the Rhine River; micro climate terraces throughout the upper floors. [b]

Sources: [a,b]

Newbern Town Hall- Newbern, Alabama

Posted in Built by Christian Luke on September 7, 2016

site plan_1-32_color  Newbern Town Hall and Fire Station  Newbern Town Hall ExteriorN:Rural StudioTown HallSite PlansNewbern DWG'ssections_buil

[1,2,3,4]
Building: Newbern Town Hall
Location: Newbern, Alabama USA
Architect: Auburn Rural Studio, Richard Hudgens (Architect of Record)
Completed: 2013
Environmental Consultant: Paul Stoller of Atelier Ten
Structural Engineer: Joe Farruggia of GFGR
Size: 1909 sqm

AE Interests: Government and community mixed use space. Designed to remedy problems with an adjacent earlier Rural Studio project. Equal emphasis on cost effective and sustainable materials.[a] Exterior walls are built from laminated Cypress timber beams. Windows and doors are set outside of the walls. Extremely well adapted to local climate challenges. Open gable roof allows for passive cooling of the spaces below.[b]
Creates a new boundary for outdoor communal space.

Sources: [a,b]