AEWORLDMAP.COM (2,650+ posts)

A research project from the Architectural Engineering program at The University of Texas at Austin – featuring contemporary architecture, engineering and construction around the world.

Author Archive

HKSAR Government Headquarters – Hong Kong, China

leave a comment »

Image result for hksar government headquarters  Image result for hksar government headquarters  Image result for hksar government headquarters interior  Image result for hksar government headquarters interior
[1, 2, 3, 4]

Building: HKSAR Government Headquarters
Location: 2 Tim Mei Ave, Admiralty, Hong Kong, China
Completed: 2011
Architect : Rocco Design Architects
Landscape Architect: HOK
Project Team: Rocco Yim, Bernard Hui, William Tam, C M Chan, Henry Ho, Boris Lo, Lucia Cheung, William Lee, Wicky Choi, Herbert Hung, Ivy Yung, Queenie Szeto, Angela Fong, Joseph Kong, Sze Hoi Wai, Alonzo Cheng, Chan Chi Chung, Fiona Ching, Chris Wong, Tong Hui Ching, Ivan Chui, David Ho, Dathan Wun, Gary Ng, Agnus Lau, Mike Morgan
Consultants: Architectural Services Department (ASD)

AE Interests: The complex integrates three government facilities: the Legislative Council Complex, the Government Offices, and the Chief Executive’s Office. Disposition of the blocks allows the prevailing wind to penetrate the inner city providing ventilation through the Open Door passage, it also allows solar access to the site from the south, while the stepped heights of the buildings allow airflow mixing and recirculation, channeling wind from higher elevations to enhance air ventilation at pedestrian level. The Central Government Offices have double roof photovoltaic solar panels installed while the Chief Executive’s Office has thermal chimney, full height atrium as well as a green solar screen on its west – facing wall. Water conservation has been implemented and rain water collected has been recycled for landscape irrigation

Articles [1, 2]

Written by Josefina Roman

October 31, 2019 at 2:59 pm

Posted in Built

LHT Tower – Hong Kong, China

leave a comment »

Image result for lht tower

Image result for lht tower plan  Image result for lht tower interior
[1, 2, 3]

Building: LHT Tower (Luk Hoi Tong Building)
Location: 31 Queen’s Road Central, Hong Kong, China
Completed: 2011
Architect: Rocco Design Architects
Structural Engineer: Greg Wong & Associates
MEP Engineer: J. Roger Preston
Main Contractor: Gammon Construction
Consultant: Greg Wong & Associates

AE Interests: A re-construction of the former Luk Hoi Tong Building and Queen’s Theatre. It is comprised of 29 stories and 14,000 m² of mixed-use premium office. The non-linear folding of the curtain wall gives an impression of a stage curtain, opening to reveal the office and retail spaces within and creating a subtle reference to the iconic Queen’s Theatre that previously occupied the site.

Articles [1, 2, 3]

Written by Josefina Roman

October 31, 2019 at 2:59 pm

Posted in Built

Xinhee Design Center – Xiamen, China

leave a comment »

Image result for xinhee design center  Image result for xinhee design center

Image result for xinhee design center 

[1, 2, 3, 4]

Building: Xinhee Design Center
Location: Xiamen, China
Status: Under Construction
Architect: MAD Architects
Design Team : J Travis Russett, Flora Lee, Liu Huiying, Fu Changrui, Xu Chen, Li Yuanhao, Julian Sattler, Jei Kim, Jakob Beer, Younjin Park, Liu Ling, Ma Ning, Sear Nee, Zhu Jinglu, Liang Zhongyi, Sarita Tejasmit, Natalia Giacomino, Zeng Lingyue
Associate Engineer : CCDI Group
Façade Consultant : RFR Asia, Front
Interior Design : Gold Mantis, Kangyang Architecture Consultancy (Shanghai) Co., Ltd
Landscape Architect : Cicada Landscape Architecture, Hordor Design Group
Lighting Design : United Artists Lighting Design
BIM : Gehry Technologies Co., Ltd.
Wind Tunnel Consultant : Guangdong Provincial Academy of Building Research Group
Acoustics Consultant : Shen Milsom Wilke, LLC
Cost Consultant : Shanghai PM First Track Co., Ltd.

AE Interests: The design center is for the international fashion group, Xinhee, and its six subsidiary brands. It has a site area of 15,000 square meters with building area of 61,000 square meters. The spatial organization mimics six petals, growing from a central point. Each of the six brands have their own individual office and research space, yet can freely interact and communicate between departments. A mix of office spaces and green gardens compose each of the organically-formed arms. A translucent and sun-shading envelope of PTFE hangs slightly off the vertical garden, and provides ventilation during the hot season. The atrium’s footbridge provides air circulation, and doubles as a catwalk for occasional fashion shows.

Articles: [1]

 

Written by Josefina Roman

October 31, 2019 at 2:59 pm

Posted in Built