AEWORLDMAP.COM (2,650+ posts)

A research project from the Architectural Engineering program at The University of Texas at Austin – featuring contemporary architecture, engineering and construction around the world.

Author Archive

R&F Center

leave a comment »

R&F verticalR&F interior22808_300x415_1011

[1,2,3]

Building: R&F Center
Use: Offices
Location: Guangzhou, China
Architects: Aedas
Local Design institute: Guangzhou Residential Architectural Design Institute
Structural Engineer: Guangzhou R&F Co. Ltd
MEP Engineer: Parsons Brinckerhoff Asia
Height: 795ft (242.3 m)
Principal Structure Materials: Concrete Steel
Completion: 2007

AE Interest:
Exterior inspired by China’s historical jade vase, translucent and glow under natural lighting while retaining a similar quality at night, remarkable aesthetics for the end users and significant energy efficiency. MIPIM Awards 2008.
Article: [1]

 

Written by Jin Lai

November 14, 2019 at 1:49 pm

Posted in Built

Langham Place

leave a comment »

Lonhang 1lang ham 2langham-place-2
[1,2,3]

Building: Langham Place
Location: Hong Kong, China
Architects: Wong & Ouyang (HK) Ltd
Structural Engineer: Arup
Geotechnical Engineer: Arup
Façade Engineer: Arup
Wind and fire Engineer: Arup
Gross Floor Area: 200,000m²

AE Interest:
60m tall Grand Atrium 26m span portal frames on pinned, modernism, structural design employed steel composite mega columns and steel outrigger structures to form the skeleton of the office tower, Digital sky screen, Xpresscalator
Articles: [1,2]

 

Written by Jin Lai

November 14, 2019 at 1:49 pm

Posted in Built

Guangdong Museum

leave a comment »

 

G museum 1g-museum-2Guangdong Museum by Rocco Design Architects10
[1,2,3]

Location: Guangzhou, China
Architects: Rocco Design Architects
Design Team: Rocco Yim, William Tam, C. M. Chan, Derrick Tsang, Christopher Wong, Ricky Wang, Lucia Cheung, Grace Lin, Ivan Chui,
Structural Engineer: Arup
Façade Engineer: Arup
Acoustic: Ove Arup & Partners Hong Kong Ltd
Lighting: Light & View Design
Site Area: 41,000 sq m
Gross Floor Area: 67,000 sq m
Cost: RMB 884 million
Completion: 2010

AEInterest:
Hanging main exhibition space in the center of the museum. Exterior inspired by antique Chinese lacquer box. Spatial arrangement with multi-layer and transparent spatial configuration (inspired by the traditional Cantonese ivory puzzle ball), cultural landmark, aluminum panels, fritted glass and GRC panels.

Article: [1,2]

 

 

 

 

Written by Jin Lai

November 14, 2019 at 1:49 pm

Posted in Built