AEWORLDMAP.COM (2,650+ posts)

A research project from the Architectural Engineering program at The University of Texas at Austin – featuring contemporary architecture, engineering and construction around the world.

Archive for the ‘Built’ Category

Beijing South Railway Station – Beijing, China

leave a comment »

[1] [2] [3] [4]

Building: Beijing South Station
Location: Beijing, China
Architects: TFP Farrells
Structural Engineering: ARUP
MEP Engineering: ARUP
Construction start date: December 2005
Completed 2008
Photos: Zhou Ruogu, Fu Xing

AE Interests: scalloped roofs, lightweight canopy roof structure, skylight made primarily of high solar low-e coated glass

Articles: [1] [2]

Written by Tiffany Gilkes

December 5, 2019 at 1:49 pm

Posted in Built

Harbin Grand Theatre – Harbin, China

leave a comment »

   cultural1   cultural4

[12, 3]

Building: Harbin Grand Theatre
Location: Harbin, China
Completion: Under Construction
Architects: MAD Architects
Associate Engineer: Beijing Institute of Architectural Design (BIAD)
Structural Engineer: Inhabit Group, China Jingye Engineering Co., Ltd
Mechanical Engineer: Chinese PLA General Armament Institute of Engineering Design
Acoustics:  Zhanggui Acoustics Research Institute of Shanghai Modern Design Group

AE Interests: Theater and cultural center, custom-made pure white aluminum cladding, skylight for natural daylight, and white stone and concrete are used as part of the structural walls. This theater contains a wooden structure within the building to create optimal acoustics. The design blends well with nature.

Articles: MAD Website

Written by Annabel Cook

December 4, 2019 at 11:37 am

Posted in Built

Huangshan Mountain Village – Huangshan Shi, China

leave a comment »

DCIM100MEDIADJI_0344.JPG MAD_Huangshan_Mountain_Village_3_by_Laurian_Ghinitoiu_copy MAD_Huangshan_Mountain_Village_16_by_Fernando_Guerra
[1,2,3]

Building: Huangshan Mountain Village
Location: Huangshan Shi, China
Architect: MAD Architects
Executive Architects: HSarchitects
Interior Design: Suzhou Gold Mantis Construction Decoration
Landscape Design : Broadacre Source Landscape
Curtain Wall Design : Xi’an Aircraft Industrial Decoration Engineering Co., Ltd
Lighting Design : Shanghai Mofo Lighting
Completed: 2017

AE Interests: Designed to reflect the cultural importance of the Huangshan Mountains, each building is different in height and appearance in order to maintain the original mountain levels, want a new landscape where “architecture becomes nature, and nature dissolves into architecture”, creates a space where people can reconnect with nature on a spiritual level, organic shape of the buildings is in response to the topography around it.

Articles:1,2

Written by Angie Liu

November 26, 2019 at 1:02 pm

Posted in Built

Alila Yangshuo- Yangshou, Guilin, China

leave a comment »

alila-yangshuo-vector-architects-gong-dong-resort-hotel-china_dezeen_hero2 alila-yangshuo-vector-architects-gong-dong-resort-hotel-china_dezeen_2364_col_4  alila-yangshuo-vector-architects-gong-dong-resort-hotel-china_dezeen_2364_col_0
[1]

Building: Alila Yangshou
Location: Yangshou, Guilin, China
Completion: 2017
Architect: Vector Architects
Structural: Zheng Wenzhao, Li Bo, Zhou Xianzhong
Lighting Consultants : Klaasen Lighting Design
Interior Design: Ju Bin, Horizontal Space Design
MEP: Sen Lin, Haijia Li, Fuliang Wei, Jiaorong He, Yu Gao / Shenzhen JS M&E Engineening Desing Co.Ltd
Area: 16,000 square meters

AE Interests: Sugar mill repurposed as hotel ,keeps consistent with the original industrial aesthetic, reflecting pool, sunken plaza, shear walls, hollow concrete blocks and cast-in place concrete used to keep new structure light and blend in with the old masonry, surrounded my mountains and faces the Li River so the main building has 3 main cave-like structures connected by a pathway to represent the interaction between man-made and the natural, caves located to visually connect with the mountainscape, perforated screens for natural ventilation and lighting and protects the building from the road, new buildings are simple in shape to not take away from the re-purposed sugar mill

Articles:1,2,3

Written by Angie Liu

November 26, 2019 at 1:02 pm

Posted in Built

Longfu Life Experience Center -Puyang,China

leave a comment »

07东南侧__southeastern_side  14中庭_atrium  16个单元体的珑府生活体验中心实践_16_units_____Longfu_life_experience_center
[1,2,3]
Building: Longfu Life Experience Center
Location: Puyang,China
Completion: 2018
Architect:Luo Studio
Construction: Jia Mingzhong
Metal Processing Company: Henan Zhongyuan Antai New Energy Equipment Co., Ltd.
Area: 1588 square meters

AE Interests: Designed to not have functional constraints of spaces, general timber materials, clustered column, horizontal dodecahedron, vertical tree-shape, rapid assembly- 49 total workdays by dividing building into units and subdividing the work, “smart” cavity resembling human body, furniture is an extension of the structure, equipment and systems are integrated into the structure to minimize space, “universal space”, any part of the building can be modified, re-purposed, or removed based on need.

Articles: 1,2

 

Written by Angie Liu

November 26, 2019 at 1:01 pm

Posted in Built

Nicolas G. Hayek Center – Ginza, Japan

leave a comment »

Building: Nicolas G. Hayek Center
Location: Ginza, Japan
Architect: Shigeru Ban
Year Completed: 2007

AE Interest: Retractable glass facade that opens and closes like a store front

Written by siobhanocasey

November 22, 2019 at 2:04 pm

Posted in Built

Shibaura House Office – Tokyo, Japan

leave a comment »

Building: Shibaura House Office 
Location: Tokyo, Japan
Architect: Kazuyo Sejima
Year Completed: 2011

AE Interest: Structural steel and glass design with a vertical park concept, mixed use office and community space

Written by siobhanocasey

November 22, 2019 at 2:03 pm

Posted in Built